کارشناسان بازار سرمایه معتقدند تعداد فاکتورهای زیادی در سال ۱۴۰۰ وجود دارد که در بازار سرمایه تاثیر میگذارند. قرارداد ۲۵ ساله با چین و بازگشت احتمالی آمریکا به برجام اخباری هستند که طبیعتا در رفتارهای هیجانی موچود در بازار سهام تاثیر میگذارد.
به گزارش کافه طلا، روند نوسانی بازار سهام در سال گذشته در جریان معاملات سال ۱۴۰۰ ادامهدار است. شاخص حرکت نوسانی خود را ادامه میدهد و همچنان در یک روند نزولی در حال حرکت است. کارشناسان معتقدند که اخبار این روزهای برجام و انتخابات بر روی بازار سهام تأثیرات شگرفی خواهد گذاشت.
آنها بر این باورند که فاکتورهای زیادی در سال ۱۴۰۰ وجود دارد که در بازار سرمایه تاثیر میگذارند. قرارداد ۲۵ ساله با چین و جلسه ۱+۵ برای رسیدگی بازگشت احتمالی آمریکا به برجام عواملی هستند که در چند روز اخیر ایجاد شدند و طبیعتا در رفتارهای هیجانی موچود در بازار سهام تاثیر میگذارد.
اما باید پرسید که این میزان افزایش یا کاهش شاخص چقدر بادوام و تأثیرگذار خواهد بود؟ آیا شاخص ۲ میلیونی به بورس بازخواهد گشت و یا بازار سهام تحت تآثیر رفتارهای هیجانی قرار می گیرد؟
شاخص بورس تحت تاثیر رفتارهای هیجانی
مهدی رضایتی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با تجارتنیوز درباره رفتارهای هیجانی در بازار سرمایه گفت: با توجه به افزایش حجم عرضه در ماههای گذشته و ورود نقدینگی کم به بازار قدرت فروشندگان کاهش پیدا کرده است. با توجه به کاهش حجم معاملات در ابتدای معاملات سال ۱۴۰۰ میتوان گفت بازار در حالت رکود باقی مانده است و تحرکات زیادی در بازار دیده نمیشود.
کارشناسان بازار سرمایه معتقدند با توجه به کاهش قذرت خرید سهامداران و ادامه روند خروج نقدینگی از بازار روند منفی در شاخص ادامهدار است. افزایش حجم عرضه در نمادهای بزرگی همچون وتجارت، وبصادر، خودرو و خساپا نشان میدهد که حقوقیها که در آخرین روزهای معاملات سال ۹۹ از بازار حمایتهایی میکردند، در حال حاضر حمایتی انجام نمیدهند.
بازار سهام در جریان معاملات امروز شاهد قفل بودن تعداد زیادی از نمادها در ضف فروش بود که این مساله نشان دهنده رفتارهای هیجانی در بازار و از طرفی کاهش ۹ هزار واحدی شاخص بورس نشان دهنده آن است که بازار همچنان نیاز به نقدینگی و بازگشت اعتماد دارد.
رضایتی با بیان اینکه الزام صندوقها برای ورود به بازار تا حدودی بازار را حرکت داد و توانست با تزریق حدود ۹ هزار میلیارد تومان به بازار کمک کند، اما در حال حاضر همانطور که پیشبینی میشد آن حجم از نقدینگی برای بازار کافی نبود و پس از مدت کوتاهی روند تعادلی روند نزولی شاخص برگشت.
بازار سهام گرفتار در تله برجام!
یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است بازار سهام در این روزها در تله برجام افتاده و فاکتورهایی که اعلام میشود باعث افت عملکرد بازار شده است.
همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه در توییتی نوشت: «اقتصاد ایران و بازار سرمایه به طور اخص در تله انتظارات برجام افتاده است. دادن وعده توافق در کوتاه مدت، اعلام ارقام پایین برای دلار، خوشبینی مفرط در تنظیم بودجه و بلاتکلیفی فعالان اقتصادی برای ماههای آینده مهمترین مشکلات امروز کشور است.»
بورس بازان گوش به زنگ شدند
اقتصاد نیوز در مطلبی تحت عنوان «بسته خبری ۱۴ فروردین ۱۴۰۰ بازار سهام» به تحلیل تحولات خبری بر بازار سرمایه پرداخت و نوشت: بورس بازان از امروز تا روز سهشنبه با جدیت بیشتری تحولات احیای برجام را دنبال میکنند. پس از کشوقوسهای فراوان پسازآنکه خبر رسید ایران و امریکا نسبت به بازگشت به برجام بهصورت جدی در تلاشاند، حالا به نظر میرسد طرفهای اروپایی با میانجیگری روسیه میخواهند ایران و امریکا را بهصورت همزمان به بازگشت به معاهده برجام ترغیب کنند. هرچند که از دید ناظران پیچیدگیها در نقشه راه بازگشت به برجام کاملاً مشهود است.
حالا که بیشترین کانون توجهات به اخبار احیای برجام اختصاص دارد، معامله گران بازار سهام در انتظار تصمیمات جدید سیاستگذار در خصوص تعیین دامنه نوسان هستند. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در روزهای گذشته تأکید کردهاند در هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار روی افزایش دامنه نوسان به اجماع رسیدهاند و دامنه نوسان به حالت قبلی (5 درصد) برنمیگردد. البته تصمیمات جدیدی در ادامه اقدامات قبلی سیاستگذار بر سر صندوقهای سرمایهگذاری نیز در انتظار بازار سهام (بورس و فرابورس) است.
از سوی دیگر، توییت چند روز پیش روابط عمومی بانک مرکزی مبنی بر الزام تبدیل ریالی ارز صندوق توسعه ملی به معنا و مصداق چاپ پول به دلیل قانون مجلس و دستور دولت، جنجال فراوانی به پا کرده است؛ منتقدان تأکید دارند هرگونه چاپ پول با خود اثرات تورمی به دنبال دارد، این در حالی است که بانک مرکزی یکی از اولویتهای خود را مهار تورم اعلام کرده، اما گفته نمی تواند از قانون هم تمرد نمیکند (!). رئیسکل بانک مرکزی هم در سخنان خود با مضمون هشدار نسبت به فشار برای چاپ پول در آستانه انتخابات سال 1400، سیگنالهای جدیدی از مسیر احتمالی تورم در ششماهه ابتدای امسال ترسیم کرد. اگرچه دولت و سیاستگذار امیدوارند با کاهش انتظارات تورمی و شکست فشار حداکثری بتوانند از دامن زدن التهابات بکاهند اما به نظر میرسد سیاستهای متناقض و وابسته سیاستگذار پولی در آستانه انتخابات همچنان بازارها را حساس نگه دارد. با این وصف، وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از دورنمای مثبت بازار سهام (بورس و فرابورس) در سال 1400 با مختصات مشابه سال گذشته خبر دادهاند.
در حاشیه اخبار مربوط به بازار سهام، افزایش تعداد مبتلایان و تعداد بستریهای کرونا، موج چهارم کرونا در کشور را قطعی کرده است. بر اساس یک گزارش رسمی از وزارت بهداشت، افزایش دوباره تعداد مبتلایان از 7 تا 10 روز آینده بعد از تعطیلات نوروز قطعی است. در روزهای گذشته تعداد مبتلایان کرونا به مرز 12 هزار نفر نزدیک شده و تعداد بستریها هم مسیر افزایشی را دنبال کرده است. البته ستاد مقابله ملی با کرونا ابراز امیدواری کرده تا شهریور 5 نوع واکسن کرونا آماده و بهاحتمال بسیار زیاد در پایان اسفند امسال، همهگیری کرونا در ایران پایان یابد.
حاشیهها بر سر افزایش نرخ سود بانکی، همچنان اهرم مؤثر و تعیینکننده در جهتدهی بازارها ازجمله بازار سهام است. سیاستگذار تأکید دارد کاهش نرخ سود بانکی را در دستور کار دارد و این در حالی است که منتقدان معتقدند جهتدهی نرخ سود بانکی (نرخ بهره) باید متناسب و همسو با نرخ تورم باشد و از این حیث بازارها خود را با این مختصات تطبیق دهند. بورس بازان دورنمای مثبت را با تداوم مسیر کاهش نرخ سود بانکی گرهزدهاند اما به نظر میرسد همچنان اهرم تعیینکننده در بازارها باشد.
همچنین با تصمیم جدید اوپک پلاس، با افزایش تدریجی تولید (عرضه) برای ماههای مه (350 هزار بشکهای)، ژوئن (350 هزار بشکهای) و ژوئیه (450 هزار بشکهای) سال 2021 میلادی موافقت شد.
شاخص ۲ میلیونی چقدر محتمل است؟
بدون شک بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰ برای پس گرفتن رکوردهای طلایی ۱۳۹۹ همچون شاخص دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی، حجم معاملات خرد ۲۶ هزار میلیارد تومانی و مشارکت کلان در عرضههای اولیه به یک سال عادی و به دور از چالش و نوسان نیاز دارد.
مهدی سماواتی، کارشناس بازار سرمایه و دکترای حقوق مالی میگوید: تغییر همیشه با متغیر زمان اتفاق میافتد و پس از سال پر تنش و پر چالش ۱۳۹۹، نمیتوان انتظار تغییر یکباره در شرایط بازار سرمایه را داشت. نگاه واقعبینانه این است که سال ۱۴۰۰ میتواند یک سال عادی برای بازار سرمایه ایران باشد.
وی درباره منظور خود از عادی بودن توضیح میدهد: عادی یعنی اینکه باید انتظارات سرمایهگذاران، عملکرد شرکتها، تغییر مقررات و دستورالعملها و در یک کلام همه بخشهای بازار کاملا در جریان عادی و پیشبینیپذیرتر حرکت کند. تنها با بروز شوک ارزی، شوک نرخ بهره یا شوک روابط بینالملل میتوان منتظر بود که سال ۱۴۰۰ سالی غیرعادی برای بازار سرمایه باشد.
سماواتی تصریح میکند: بدون شک بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰ برای پس گرفتن رکوردهای طلایی سال ۱۳۹۹ همچون شاخص دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی، حجم معاملات خرد ۲۶ هزار میلیارد تومانی و مشارکت کلان در عرضه های اولیه به یک سال عادی و بدور از چالش و نوسان نیاز دارد.
ریزش ۷ هزار واحدی شاخص بورس امروز
شاخص کل بازار سرمایه در معاملات امروز (شنبه ۱۴ فروردین) با اُفت ۶ هزار و ۹۷۴ واحدی به رقم یک میلیون و ۲۸۷ هزار و ۵۴۷ واحد کاهش یافت. شاخص هموزن نیز کاهش ۸۷۳و احدی داشت و به جایگاه ۴۴۱ هزار و ۸۶۴و احد بازگشت.
همچنین بیشتر نمادهای شاخصساز در معاملات امروز بازار سهام رشد منفی داشتند و بیشترین اثرگذاری در شاخص کل، به نمادهای «فملی» و «شستا» با تأثیرگذاری منفی ۷۵۰ واحد اختصاص داشت. نمادهای «شپنا»، «فولاد» و «فخوز» در افت شاخص مؤثر بودهاند.
شاخص کل فرابورس نیز با افت ۸۳ واحدی، به رقم ۱۸ هزار واحد کاهش یافت. در حال حاضر ارزش بازار اول و دوم فرابورس ۱.۲ هزار هزار میلیارد تومان است.
تعداد معاملات امروز تا ساعت ۱۰ صبح حدود ۱۳۰ هزار فقره معامله بود و تاکنون کمتر از هزار میلیارد تومان ارزش معاملات بوده است.
ارزش کل بازار سرمایه در حال حاضر ۵.۲ هزار هزار میلیارد تومان برآورد شده است.
بیشترین میزان تقاضا به نماد «سیتا» با حجم ۲۵ هزار سهم و ارزش ۳۸ میلیارد تومان و بیشترین میزان عرضه نیز به «شپنا» با ۸۹ هزار سهم و ارزش ۱۲۱ میلیارد تومان اختصاص داشته است.
گفتنی است شاخص کل در آخرین روز معاملات بازار سرمایه در سال گذشته، در پله بالای ۱.۳ میلیون واحدی ایستاده بود.