رمزارز یا کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) به دستهای از پول و ارزهای دیجیتال یا مجازی گفته میشود که از فناوری رمزنگاری در طراحی آن استفاده شده و معمولاً به صورت نامتمرکز اداره میشود، به طوری که رمزگشایی آنها بسیار دشوار و بعضا غیرممکن است.
به گزارش کافه طلا، رمز ارزها از پروتکل های رمزگرافیکی و یا کدهای فوقالعاده پیچیده برای رمزگذاری دیتاهای حساس و انتقال آنها استفاده میکنند تا معاملات امنی را فراهم کنند. توسعهدهندگان رمز ارزها این پروتکلها را بر پایه اصول پیچیده ریاضیات و مهندسی کامپیوتر بنا کردهاند که آنها را غیرقابل نفوذ میکند. این پروتکلها همچنین هویت افراد استفاده کننده از رمز ارزها را مخفی نگه میدارد و ردیابی و پیدا کردن آنها را برای هر کسی و هر دولتی دشوار میکند.
برای آشنایی بهتر و کاملتر این رمز ارزها و نحوه کار با آنها نیازمند آموزش کافی و حرفه ای در این زمینه خواهید بود که توسط شرکت های محبوب در این زمینه انجام میشود.
در این جا سعی میکنیم مفاهیم کلی و اساسی این نوع پول و ارزها را بررسی کنیم تا شما بتوانید از آن برای تحلیل جامع ارزهای دیجیتال استفاده کرده و انواع مختلف را با تطبیق ویژگیها تشخیص دهید. در این مقاله سعی شده است فقط با مفاهیم و تعاریف، بررسی گذرا و کوتاهی برای آشنایی بیشتر شما در جهت تحلیل جامع رمز ارزها داشته باشیم.
رمزارز (یا رمزپول، یا ارز رمزپایه) گونهای پول دیجیتال است که در آن تولید واحد پول و تأیید اصالت تراکنش پول با استفاده از الگوریتمهای رمزگذاری کنترل میشود و معمولاً بهطور نامتمرکز (بدون وابستگی به یک بانک مرکزی) کار میکند.با توجه به تعدد تعاریف و تغییرات در مصادیق رایج رمزارز این عبارت از نظر حقوقی دقت کافی ندارد.
در واژهنامه مریم-وبستر رمزارز به صورت «هرگونه ارزی که تنها به صورت دیجیتالی وجود دارد، معمولاً صادرکننده یا تنظیم کننده مرکزی ندارد، اما از سامانه توزیع شده برای ذخیره تراکنشها و مدیریت انتشار واحدهای جدید استفاده میکند و برای ممانعت از جعل و تراکنشهای متقلبانه بر رمزنگاری تکیه دارد» تعریف شدهاست. در واژهنامه آکسفورد ابتدا در سال ۲۰۱۴ رمزارز همان ارز دیجیتالی تعریف شده بود که در آن از فنون رمزنگاری برای مقرراتگذاری تولید واحدهای جدید ارز و تأیید انتقال وجوه استفاده میکند و مستقل از یک بانک مرکزی وجود دارد، اما امروزه هر گونه سامانه پول الکترونیکی که برای خرید و فروش آنلاین استفاده میشود و نیازی به بانک مرکزی نداشته باشد را رمزارز تعریف میکند.
رمز ارزها همچنین برای کنترل شدن غیر متمرکز خود شناخته میشوند. این به آن معناست که تمام فعالیتها و ارزشهای این بازار توسط همان کدهای پیچیده کنترل و ارزیابی میشوند و بانکها و یا مقامات دولت ها کنترلی روی آنها ندارند. ارزهای دیجیتال امکان معامله شدن توسط ارزهای واقعی را نیز دارا میباشند و شما میتوانید در بعضی از مارکت های خاص و صرافی های شناخته شده، مانند بایننس(Binance)، ارزهای دیجیتال خود را با دلار، پوند، یورو غیره جایگزین کنید .
البته این به آن معنی نیست که کاملا امن می باشد . در برخی بستر های معامله مانند بایننس ممکن است هکر ها با روش هایی مانند انتقال رمز ارز ها و ردیابی معاملات بتوانند دارایی شما را حین معامله و انتقال دریافت کنند. اما تا زمانی که تمام این موارد ها را رعایت کنید علاوه بر اینکه این رمز ارز ها ناشناس می باشند بلکه تراکنش ها هم امن و غیر قابل ردیابی هستند.
در سال ۱۹۸۳، دیوید شام یک گونه پول دیجیتال مبتنیبر رمزنگاری اختراع کرد که ایکشنام داشت. او در سال ۱۹۹۵ یک پول دیجیتال دیگر به نام دیجیکشابداع کرد که روش رمزنگاری آن به گونهای بود که نه بانکی که پول در آن حفظ میشد، نه دولت و نه هیچ شخص ثالثی قادر به ردگیری تراکنشهای مالی نبودند.
در سال ۱۹۹۶ در فهرست پستسپاری دانشگاه امآیتی مطالبی منتشر شد که در آن یک نظام رمزپول به تفصیل شرح داده شده بود. این سلسله مطالب در همان سال توسط آژانس امنیت ملی آمریکا در قالب یک گزارش با عنوان «چگونه یک ضرابخانه بسازیم: رمزنگاری پولهای الکترونیکی گمنام» منتشر شد.
نخستین رمزارزی که به صورت نامتمرکز کار میکرد بیتکوین است که در سال ۲۰۰۹ توسط شخصی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد. این رمزارز از الگوریتم اساچای-۲ برای اثبات کار خود استفاده میکند.
در اوایل دهه 1980 ، یک رمزنگار آمریکایی به نام دیوید چوم یک الگوریتم به نام “blinding” ایجاد کرد که هنوز هم به عنوان هسته رمزگذاری مدرن وب استفاده می شود. این الگوریتم فضایی امن و غیرقابل ردیابی را برای انتقال پول بین دو طرف معامله فراهم کرد و از پول الکترونیکی به نام پول کور برای نقل و انتقالات استفاده شد.
دیجیتالی : رمز ارزها فقط به صورت دیجیتالی در دسترس هستند و مانند اسکناس و سکه قابل معامله نمیباشند.
ناشناس: بر خلاف شبکه های بانکی و …. نیازی به احراز هویت و اطلاعات شخصی نمیباشد و می توان به صورت ناشناس تراکنش ثبت کرد. البته برای کیف پول ها و تراکنش ها در ایران ; برای تبدیل به ریال نیاز به احراز هویت است; تا از کلاهبرداری های ریالی جلوگیری شود اما برای انتقال و تبدیل رمز ارز نیازی به اطلاعات شخصی نمی باشد.
نظیر به نظیر: رمز ارزها بصورت آنلاین از یک شخص به شخص دیگر منتقل می شوند. هیچ واسطه ای مانند شبکه های بانکی و پی پال و …. وجود ندارد.در دنیای ارزهای رمزپایه چیزی به عنوان شخص ثالث قابل اعتماد وجود ندارد!رمز ارز چیست؟
رمزگذاری شده: هر کاربر دارای رمز متشکل از حروف و رقم می باشد که از دسترسی سایر کاربران به اطلاعات آنها جلوگیری می کند.با این مورد هیچ هک و نظارتی صورت نمیگیرد. اما این نکته را نباید فراموش کنید که کد کیف پول و کد ارسال رمز ارز خود را نباید در اختیار کسی قرار دهید.در برخی کیف پول ها مانند اتمیک و … یک کد چند کلمه ای برای بازیابی اطلاعات حساب به شما داده می شود که در صورت فراموشی نمیتوان دیگر به اطلاعات حساب دسترسی داشت. این کد نباید به هیچ عنوان در اختیار کاربران قرار گیرد.
غیرمتمرکز: رمز ارزها سرور مرکزی ندارند. آنها معمولاً در شبکه ای از هزاران رایانه پخش می شوند.
هیچ مشکلی در اعتماد وجود ندارد: عدم وجود شخص ثالث قابل اعتماد به این معنی است که شما برای نظارت و کنترل دارایی های خود برای استفاده از سیستم نیازی به اعتماد به شخص یا سازمان دیگری ندارید. همه کارایی و اطلاعات حساب شما در اختیار خودتان می باشد.
گسترده و جهانی: تصور کنید که برای انتقال ارز های رواج یافته مانند دلار هر کشوری واحد پولی خود را دارد که به آن واحد پول فیات می گویند. انتقال ارز فیات در سراسر جهان دشوار است.
در این میان رمز ارز ها این مشکلات را ندارند و به راحتی قابل معامله می باشند.
با تحلیل ها و ورود و خروج به موقع و ترید به جا می توان سود بسیاری حتی بسیار بیشتر از بورس و بازار های معاملاتی داشته باشد .شما می توانید با سرمایه گذاری 1000 دلار در بیت کوین ، اتریوم ، دوج کوین و … . در یک سال بیش از 300٪ سود کسب کنید.این مورد بسیار حائز اهمیت است. اما برخی ها با طمع ممکن است اشتباه کنند و در زمان های نامناسب اقدانم به خرید و معامله رمز ازر کنند که می توانند به جایی سود به آن ها ضرر بدهد .
پیشنهاد می شود که تا زمانی که اطلاعات کافی در این زمینه ها ندارید بهتر است با سرمایه کمتر شروع کنید که اگر در زمان نامناسب ورود کردید درصد کمی ضرر بدهید.اما از ان طرف با استفاده از مقدار کم سرمایه امکان دریافت سود بسیار زیاد نیز می باشد.
رمز ارز ها به طور کلی بسیار سودآور می باشند و با نگه داری یا به اصطلاح هولد کردن آن در مدت یک سال یا چند ماه می تواند تا ۲۰۰ درصد یا بیشتر سود بدهد.
آیا تا به حال به این فکر کردهاید که فرآیند استخراج ارز دیجیتال چگونه کار میکند؟ یا اینکه چگونه تراکنشهای شما تایید میشوند؟ برای پاسخ به این پرسش، لازم است که در ابتدا تعریفی ساده از انواع روش های کسب درآمد از طریق رمز ارزها داشته باشیم:
ماینینگ: به فرآیند معتبر ساختن تراکنش افراد دیگر توسط کامپیوتر و سپس افزودن آن به یک لیست بلند و عمومی به نام بلاک چین که تراکنشهای دیگر را نیز شامل میشود، «Mining» یا استخراج ارز دیجیتال میگویند. در حقیقت، استخراج ارز دیجیتال فرآیندی است که در آن تراکنش بین کاربران تایید شده و به دفترکل عمومی بلاک چین اضافه میشود.
هولد یا هودل: هودل (HODL) کردن از همان کلمه انگلیسی HOLD به معنای نگه داشتن میآید و در دنیای ارزهای دیجیتال به معنی نگه داشتن ارز دیجیتال به جای فروختن آن است. کاربران معمولا در شرایط نوسانات شدید بازار یا ریزش قیمتها به یکدیگر پیشنهاد میکنند که هودل کنند و اسیر ترس نشوند.
ایردراپ: در دنیای رمزارزها ترفند بازاریابی منحصربهفردی وجود دارد که در آن تعدادی سکه یا توکن با هدف آگاهیبخشی به کاربران پیرامون یک ارز مجازی جدید به کیفپولهای رمزارزی آنها ارسال میشود؛ به این ترفند، ایردراپ میگویند. درواقع در این روش، مقادیر ناچیزی از یک ارز مجازی جدید به کیفپولهای کاربران فعال حوزه بلاکچین ارسال میشود.
دستگاه ماینر یا Asic اصطلاحی است که برای دستگاههای استخراج رمزارزها بهکار برده میشود و درحال حاضر این دستگاهها بسیار متنوع هستند. در سراسر جهان افرادی که به کار استخراج رمزارزها اعم از بیتکوین یا سایر ارزهای رمزنگاری شده مشغول هستند، ماینر میگویند و آنها تلاش میکنند با استفاده از ابزارهای متنوع استخراج به تعداد بیشتری از رمزارزهای استخراج نشده دست یابند و با فروش آنها به سود و درآمدزایی دست پیدا کنند.
به طور کلی ماینینگ فرآیند تأیید تراکنشهای رمزارزها و ثبت آنها در دفتر کل توزیع استخراج است. این فرآیند به غیرمتمرکز سازی شبکه رمزارزها و افزایش امنیت شبکه کمک میکند و در نهایت رمزارز جدید ایجاد میکند. به شکل کاملاً ساده تراکنشهای تأیید شده در بلوکها جمع میشوند و برای اضافه شدن این بلوکهای تازه به زنجیره بلوکهای موجود یک پازل کدگذاری وجود دارد که از پیچیدگیهای بالایی برخوردار است و باید حل شود. هر سیستمی که این پازل را حل کند پاداش میگیرد.
اگر دشواری استخراج و هزینههای استخراج بیتکوین برای شما مشکلی ایجاد نمیکند، برای ورود به دنیای ماینرها سه مرحله قابل اجرا وجود دارد:
خرید دستگاه استخراج
بکارگیری یک کیف پول امن و مناسب
پیوستن به یک استخر برای انجام فرآیند استخراج
رمز ارزها انواع متفاوت بسیار زیادی دارند که در اینجا به آنها اشاره میشود:
بیت کوین از اولین رمز ارزهایی است که بوجود آمد و همچنان به عنوان کانون اصلی بازار رمزنگاری باقی مانده است. در حقیقت، بسیاری از مردم هنوز فقط از شکست ها و پیروزی های بیت کوین برای قضاوت در مورد پیشرفت های انجام شده در دنیای رمزنگاری استفاده میکنند. اگر بخواهیم بیش از ۲۰۰۰ رمزارز های دیگر را در نظر بگیریم، میتوان نتیجه گرفت که به نظر میرسد این ابزار ارزیابی (بیت کوین) منسوخ شده است.
با این حال، نباید فراموش کنیم که بسیاری از این رمز ارزها تقلید یا ارتقائی از بیت کوین هستند. شبکه بیت کوین در نتیجه ساختار اجماعی به نام ساز وکار جهت اثبات کار رونق مییابد. این امر عدم تمرکز را ایجاد می کند و عملکرد روان سیستم را حفظ میکند. همچنین، بیت کوین از طریق یک فرآیند دقیق استخراج می شود که شامل استفاده از قدرت کامپیوتر برای حل مسائل ریاضی است.
آلت کوینها جایگزینی برای بیت کوین است و در اصل به روزرسانی یا گونه دست کاری شده از بیت کوین محسوب میشوند. در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰ آلت کوین وجود دارد و برخی با معرفی ویژگی های نفسگیر در جهان ما اثری برجای گذاشتهاند. به عنوان مثال، جامعه رمزنگاری از محبوبیت لایت کوین به عنوان برادر کوچکتر بیت کوین یاد میکند. در واقع، این رمزنگاری بر اساس پروتکل بیت کوین تولید شده است.
آنچه به آلت کوینها ارزش و اعتبار میبخشد امنیت آنها، ارزش بازار و قیمت هر واحد رمزارز است از این رو لیست برترین ارزهای رمزنگاریشده دائما در حال تغییر و ارتقا هستند و تمام ارزهای رمزنگاریشده سعی میکنند جایگاه خود را ارتقا داده و به بیتکوین نزدیک شوند.
نمونه ارزهای دیجیتال آلت کوین ها را در زیر می خوانیم:
یکی از شناختهشدهترین رمزارزها پس از بیتکوین اتریوم است که باشگاه طرفداران خاص خودش را دارد. این رمزارز در سال ۲۰۱۳ معرفی شد و به دلیل قابلیت ثبت قراردادهای هوشمند و DApps مزیت زیادی دارد.
امکان انجام پرداختهای ارزان و سریع مهمترین ویژگی لایتکوین است که سبب شهرت آن شد. امنیت شبکه لایتکوین هم بسیار بالا است و خود را به عنوان نقره معرفی میکند. لایتکوین مدعی است اگر بیتکوین طلای ارزهای رمزنگاریشده باشد لایتکوین نقره است. LTC نماد این رمزارز است و سرعت تأیید بسیار بالایی دارد.
نسخه اختصاصی یا محرمانه بیتکوین است که با کمک آن میتوان به صورت کاملا ناشناس فعالیت کرد. با وجودیکه این رمزارز در سال ۲۰۱۴ معرفی شده خیلی زود توانست جایگاه خود را در دنیای رمزارز باز کند. تراکنشهای دش نسبت به بیتکوین بسیار سریعتر و ارزانتر هستند.
ZEC نماد اختصاصی این رمزارز است و مثل بیتکوین تنها ۲۱ میلیون واحد از آن در جهان وجود دارد. قابلیت انجام تراکنشهای خصوصی از ویژگیهای خاص این رمزارز است. حریم خصوصی این رمزارز بسیار بالا است و به افرادی که جزئیات تراکنش برایشان بسیار مهم است و دوست ندارند فاش شود کمک میکند هویت خود را حفظ کنند.
ریپل یکی از مرموزترین رمزارزها است که با نماد XRP در صرافیهای رمزارز شناخته میشود. ریپل یک شرکت بزرگ با کارکردهای متفاوت است که XRP یک از محصولات آن است. خرید ریپل به معنی سرمایهگذاری کلی روی شرکت است و به معنای سرمایهگذاری انحصاری روی رمزارز آن نخواهد بود.
بیتکوینکش شکل گرفت تا هزینه تراکنشها و نیز سرعت پردازش مبادلات را نسبت به بیتکوین پایین نگه دارد. اختلاف نظرهای زیادی برای بهبود عملکرد بیتکوین و فناوری آن وجود داشت که در نهایت به تولد بیتکوینکش منجر شد. این رمزارز از ابتدای شکلگیری عملکرد معقولی داشته و به سرعت توانسته در بین برترین رمزارزها برای خود جایگاهی به دست آورد.
این رمزارز از امنیت بسیار بالایی برخوردار و یک رمزارز خصوصی غیر قابل شناسایی است که از سال ۲۰۱۴ وارد دنیای رمزارزها شده است. ویژگیهای منحصر به فرد این رمزارز سبب شده در بین کاربران جایگاه مناسبی را بهدست آورد و افزایش قیمت نسبتا معقولی را تجربه کند.
علاوه بر رمزارز های نام برده میتوان رمز ارزهای دیگری را معرفی کرد که محبوبیت بسیار زیادی در زمان حال حاضر دارند. از جمله این رمزارزها میتوان به تتر، دوج کوین، ترون، بیت کوین گولد، بیت تیوب، بایننس کوین، کاردانو، استلار، ایاس، پولکادات، شیبا اینو، سولانا ، چین لینک ، لیسک ، وینک ، فگ feg ، آیکون ، استیم ، دنت ، کین ، وی چین ، دیکرد ، کوانتوم ، دیجی بایت ، بیت شیرز ، پاور لجر ، وریتاسیوم ، گاس ، توکن کین ، میکر ، آردور ، زیلیکا ، استورج ، موناکو(mco) کریپتودات کام ، استاتوس ، سیا کوین ، آی او اس تی و... اشاره کرد.
توکن ها منحصر به فرد هستند زیرا به طور معمول به عنوان رمزارز ها کار نمیکنند. در عوض، از آنها در برنامه های غیرمتمرکز (dapps) استفاده میشود. بنابراین، کاربران به جوایز، خریدهای درون برنامهای، دسترسی به ویژگی های برتر و همچنین حق رأی دسترسی پیدا میکنند. علاوه بر این، توکن ها با داشتن و استفاده از انواع مختلف بومی dapps واجد شرایط تخفیف هستند.
انواع توکن هایی که وجود دارد: توکن های ارزی ، توکن های کاربردی، توکن های بهادار، توکن های دارایی، توکن های سهمی، توکن های جایزه، توکن های سودده می باشد. که در جای خود به بررسی آنها و ۱۰۰ توکن برتر دنیا خواهیم پرداخت.