ریپل (Ripple) یکی از مرموزترین رمزارزها است که با نماد XRP شناخته میشود. ریپل یک شرکت بزرگ با کارکردهای متفاوت است که XRP یک از محصولات آن است.
به گزارش کافه طلا، XRP رتبه هفتم را در لیست ارزهای مجازی برتر با محدودیت بازار، پشت سر بیتکوین، اتریوم، بایننس کوین، تتر، کاردانو و پلکادات دارد. XRP اغلب به عنوان Ripple شناخته میشود، " اگرچه از لحاظ فنی Ripple نام شرکت و شبکه پشت ارز رمزنگاری شده و XRP ارز رمزنگاری شده است. معاملات XRP در عرض چند ثانیه با هزینه کم تایید میشوند و بسیاری از بانکهای بزرگ از سیستم پرداخت XRP استفاده میکنند.
XRP یک تکنولوژی است که عمدتا به خاطر شبکه پرداخت دیجیتال و پروتکل آن شناخته شده است. علاوه بر ارز رمزنگاری شده XRP، ریپل شاید حتی بیشتر به عنوان پرداخت، تبادل دارایی، و سیستم حواله شناخته شود که بیشتر مانند SWIFT کار میکند (خدماتی برای پول بینالمللی و نقل و انتقالات امنیتی که توسط شبکه ای از بانکها و واسطههای مالی استفاده میشود).
برای فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال و موفقیت در آن، باید تحلیلی جامع از آنها براساس آشنایی با اصطلاحات اولیه، راه و روشهای خرید و فروش و نکات ضروری مورد نیاز برای کسب سود را داشته باشید.
ریپل (Ripple) نام یک رمزارز با علامت (XRP) و یک شبکه پرداخت آزاد است که این پول در آن معامله میشود. این شبکه در واقع یک سیستم پرداخت توزیع شده است. هدف اصلی ریپل ارائه سرویس و خدمات به بانک ها و موسسات مالی می باشد.
در وبسایت ریپل آمدهاست که هدف ریپل این است که مردم بتوانند از «باغهای محصور» شبکههای مالی خلاصی پیدا کنند. باغهای محصور همان کارتهای اعتباری، بانکها، پرداختهای اینترنتی و سایر ابزارهای مالی هستند که دسترسیها را محدود میکنند، برای تبادل پول کارمزد میگیرند و تأخیرهایی را در هنگام تراکنش بر مردم تحمیل میکنند.
ریپل یکی از ارزانترین ارزهای دیجیتال موجود در بازارهای جهانی است که در چند ماه اخیر به دلیل رشد و توسعه چشمگیر ارزهای دیجیتال دیگر مانند بیتکوین (Bitcoin) و اِتریوم (Ethereum) مورد توجه بسیاری از نهادهای اقتصادی در سراسر دنیا قرار گرفتهاست.
ریپل نیز مانند ارزهای دیجیتال دیگر از فناوری زنجیره بلوکی برای ذخیره اطلاعات خود استفاده میکند. ریپل یکی از بزرگترین عرضهکنندهها و توسعه دهندههای فناوری زنجیره بلوکی است و تا به امروز توانستهاست این فناوری را به خوبی در بین موسسات و شرکتهای مختلف توسعه دهد.
ریپل یک پروتکل پرداخت متن باز است که به صورت متمرکز فعالیت میکند و از این نظر با بسیاری از ارزهای موجود در بازار کریپتو کارنسی که اغلب غیرمتمرکز هستند، متفاوت است. این ارز رمزپایه که توسط جد مک کالب و کریس لارسن در سال 2012 راهاندازی شد، میکوشد تا پرداختهای بینالمللی را به صورت ایمن و فوری در هر اندازه و مقدار با کارمزد بسیار پایین انجام دهد. ریپل از توکنهایی پشتیبانی میکند که نماینده پول نقد متداول است.
ریپل که ابتدای دسامبر ۲۰۱۷ با نرخ ۲۵ سنت خرید و فروش میشد، موفق شد پس از عملیاتی شدن در شرق آسیا و روی خوش نشان دادن American Express و Santander رشد ارزش قابل توجهی را به خود ببیند و در اولین روز از سال ۲۰۱۸ میلادی با نرخ ۲٫۳۰ دلاری معامله شود و در این بازه زمانی رشد ۸۲۰ درصدی را شاهد باشد. برخی از سرمایهگذاران معتقدند که ریپل در آینده به پرداختهای بینالمللی سرعت خواهد بخشید و به همین خاطر باید شاهد رشد ارزش بیش از پیش این ارز مجازی بود. حتی ادعا شده که ریپل جایگزینی برای سوئیفت خواهد بود.
ریپلنت شبکهای متشکل از ارائهدهندگان خدمات پرداخت مانند بانکها و شرکتهای خدمات مالی است که از راهکارهایی توسعه یافته توسط Ripple برای ارسال پول بهصورت جهانی استفاده میکنند. اجازه دهید با یک مثال ساده این موضوع را برایتان شفاف کنیم:
فرض کنید آقای X در نیویورک زندگی میکند و یک جعبه شکلات دارد که به آن احتیاجی ندارد. در عوض او بسیار علاقه دارد تا یک بازی بیس بال را از نزدیک تماشا کند، اما بلیط آن بازی را ندارد. از طرفی آقای Y در لسآنجلس زندگی میکند و یک تمبر نادر دارد که حاضر است آن را با یک جعبه شکلات عوض کند. در آخر هم آقای M در آلاسکا زندگی میکند که بهشدت به دنبال یک تمبر نادر است و در حال حاضر برای یک بازی بیس بال در نیویورک بلیط دارد. در سیستم فعلی ما، این افراد احتمالاً هرگز یکدیگر را پیدا نخواهند کرد؛ اما در دنیای ریپل میتوان گفت: “سلام، من یک جعبه شکلات دارم و بلیط بازی بیس بال را میخواهم” و سپس این سیستم کوتاهترین و ارزانترین ترکیب ممکن را برای تحقق آن پیدا خواهد کرد.
اگرچه عملکرد شبکهی ریپل کمی پیچیدهتر از این مثال است، اما مبانی آن را بهصورت ساده نشان میدهد. در مثال بالا، برای شروع معامله لازم است تا اعتمادی بین این افراد شکل بگیرد. ریپل از واسطهای به نام Gateway استفاده میکند که بهعنوان پیوندی در زنجیره اعتماد بین دو طرفی که مایل به انجام معامله هستند، عمل میکند. Gateway درواقع یک واسطهی اعتباری است که ارزها را از طریق شبکه ریپل به آدرسهای عمومی ارسال و یا دریافت میکند.
علاوه بر این، این پلتفرم امکان پرداخت با هر ارزی ازجمله بیت کوین را فراهم میسازد و دارای کمیسیون معاملات داخلی ۰٫۰۰۰۰۱ دلار است (تنها دلیل رایگان نبودن آن جلوگیری از حملات DDos است).
XRP یک توکن است که برای انتقال ارزش از طریق شبکهی ریپل استفاده میشود. هدف اصلی XRP این است که واسطهای برای مبادلات دیگر باشد، چه کریپتوکارنسیها و چه ارزهای فیات. XRP یک تکنولوژی است که بهعنوان یک کریپتوکارنسی و یک شبکه پرداخت دیجیتال برای معاملات مالی عمل میکند.
XRP یک پروتکل بهصورت متنباز و درواقع یک شبکه غیرمتمرکز توزیعشدهی همتا به همتا است که بهویژه در امور بانکداری و مالی از آن استفاده میشود. این فناوری نخستین بار توسط Chris Larsen و Jed McCaleb در سال ۲۰۱۲ راهاندازی شد. نکته جالب در خصوص تکنولوژی ریپل، استقلال ارزی آن است. اساساً، یک تراکنش در شبکهی ریپل با هر ارز قابل تصوری میتواند پردازش است. درواقع از این طریق، ریپل قصد دارد تا یک مشکل اساسی را در سیستم پولی بینالمللی حل کند. به این دلیل که مبادلات ارزی پیچیده، هزینههای بالایی بهویژه برای معاملات مرزی به همراه دارند و بانکها باید دائماً نقدینگی خود را حفظ کنند و بهاصطلاح حسابهای Nostro در کشورهای پذیرنده داشته باشند.
ریپل نقش به خصوصی در دنیای فناوریهای بلاک چین ایفا میکند. در حالی که سایر پروژهها مسیری برخلاف سیستم بانکی کلاسیک را دنبال میکنند، ریپل در تلاش است تا با آنها همکاری داشته باشد. به این منظور، RippleLabs (سازمان در پس Ripple) چندین محصول با نامهای xRapid، xCurrent و xVia را راهاندازی کرده است که اینها میتوانند توسط بانکها برای پردازش معاملات جهانی مورد استفاده قرار گیرند. توکن XRP که برای پردازش این معاملات استفاده میشود، بهعنوان ارزی واسط در شبکه ripple عمل میکند.
به بیان سادهتر، ارز ورودی با XRP مبادله میشود، سپس برای انجام تراکنش به شبکه انتقال داده میشود و پس از رسیدن به گیرنده به ارز خروجی تبدیل میشود. این بدان معناست که معاملات با دو ارز مختلف نیز امکانپذیر است. XRP در حال حاضر تنها کوین مورد استفاده در RippleNet است. با این وجود، ازنظر تئوری این امکان وجود دارد که بانکها بتوانند کوینهای خود را ایجاد و از آنها در این شبکه استفاده کنند. بهاصطلاح، این gateway ها هستند که در این شبکه نقش واسطه را بر عهده دارند.
اینها مانند یک ایستگاه میانجی هستند که پرداخت ورودی را دریافت کرده و بر این اساس آن را منتقل میکند. یک تراکنش همچنین میتواند از چندین gateway عبور کند. علاوه بر این موارد، پلتفرم این ارز برخی از اشکالات مربوط به بانکهای سنتی را نیز اصلاح کرده است. تراکنشها در شبکه ریپل در عرض چند ثانیه انجام میشوند، باوجود اینکه این پلتفرم بهطور مکرر میلیونها تراکنش را مدیریت میکند. این سرعت برخلاف رویکرد بانکهایی است که روزها یا هفتهها زمان نیاز دارند تا این انتقال را انجام دهند. هزینه انجام معاملات نیز در مقایسه با هزینههای بالایی که بانکها برای انجام پرداختهای برونمرزی دریافت میکنند بسیار کم است (حداقل هزینه تراکنش موردنیاز برای انجام یک معامله استاندارد در حدود ۰٫۰۰۰۰۱ XRP است).
تاییدیههای معامله بیتکوین ممکن است چند دقیقه با هزینههای بالای معامله طول بکشد، در حالی که معاملات XRP در عرض چند ثانیه با هزینه کم تایید میشوند. XRP یک تکنولوژی است که عمدتا به خاطر شبکه پرداخت دیجیتال و پروتکل آن شناخته شدهاست.
بسیاری از بانکهای بزرگ از سیستم پرداخت XRP استفاده میکنند. بیتکوین بر روی یک دفتر عمومی بلاکچین کار میکند که از ارز دیجیتال مورد استفاده برای تسهیل پرداخت کالاها و خدمات پشتیبانی میکند.
این سرورهای اعتبار سنجی و مکانیسم اجماع هستند که باعث میشوند مردم تصور کنند ریپل هم یک تکنولوژی مبتنی بر بلاک چین است، اگرچه ریپل هم اجماع گرا است، اما برخلاف بیت کوین مبتنی بر بلاک چین نیست. ریپل برای شرکتهای بزرگ ساخته شده است و بااینکه برای مصارف پرداخت شخص به شخص نیز از آن استفاده میشود، اما تمرکز اصلیاش این مسئله نیست.
شبکه بیتکوین مبتنی بر مفهوم بلاکچین، دفتر کل معاملات تایید شده و نگهداری سوابق است. ماینرها معاملات را به صورت مداوم بررسی میکنند و آنها را به بلاکچین بیتکوین اضافه میکنند که به عنوان دفتر کل تمام فعالیتهای شبکه عمل میکند. در عوض زمان و توان محاسباتی لازم برای اعتبار بخشیدن به دفترکل به این روش، ماینرها با BTC پس از اعتبار سنجی موفق، مقادیر مشخصی بیتکوین پاداش میگیرند.
هدف اصلی پلتفرم ریپل انتقال پول در حجم بالا در سرتاسر جهان با سریعترین سرعت ممکن است. تاکنون، ریپل از زمان انتشارش با بیش از ۳۵ میلیون تراکنش پردازش شده بدون مشکل، همچنان پایدار باقیمانده است. این پلتفرم قادر به انجام ۱،۵۰۰ معامله در ثانیه (TPS) است و همچنان قصد دارد تا به سطح Visa یعنی ۵۰،۰۰۰ تراکنش در ثانیه برسد، در مقایسه، بیت کوین میتواند ۳-۶ tps و اتریوم ۱۵ tps را هدایت کند.
توکن ریپل (XRP) مانند ارزهای دیجیتال بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و بسیاری دیگر از کریپتوکارنسی تا استخراج نمیشود. در عوض، XRP در همان ابتدای کار به تعداد ۱۰۰ میلیارد کوین منتشر شد. استفاده از XRP کاملاً مستقل از شبکهی ریپل است. به این معنا که بانکها برای انتقال دلار، یورو و … به XRP احتیاج ندارند و این همان چیزی است که ممکن است بسیاری از سرمایهگذاران کوچک هنگام خرید این توکن آن را فراموش کنند.
از سوی دیگر، XRP یک تکنولوژی است که عمدتا به خاطر شبکه پرداخت دیجیتال و پروتکل آن شناخته شده است. علاوه بر ارز رمزنگاری شده XRP، ریپل شاید حتی بیشتر به عنوان پرداخت، تبادل دارایی، و سیستم حواله شناخته شود که بیشتر مانند SWIFT کار میکند (خدماتی برای پول بینالمللی و نقل و انتقالات امنیتی که توسط شبکه ای از بانکها و واسطههای مالی استفاده میشود).
ریپل بااینکه تحولات مثبتی را ایجاد کرده است، اما این شرکت به دلیل شیوههای مختلف تجاریاش اغلب مورد انتقاد قرار میگیرد. این شرکت بیان کرده بود که بخش عظیمی از ارز دیجیتال XRP را به کاربران شبکه منتقل خواهد کرد، اما تاکنون تنها مقادیر اندکی منتقل شدهاند. علاوه بر این، آزمایشگاههای ریپل تقریباً نیمی از کل XRP موجود در شبکه را برای خود نگهداشتهاند تا از ارزش آن بهرهمند شوند. این ارز دارای ویژگی متنباز است و بااینکه بسیار هوشمند است، زمانی که کد آن در دسترس قرار میگیرد، فرصتی به وجود میآید تا سود جویان تلاش کنند آن را هک کنند.
از بزرگترین مشتریان RippleLabs میتوان به بانک اسپانیایی Santander،American Express، UniCredit و Western Union اشاره کرد. برخی از ارائهدهندگان خدمات مالی نیز از این فناوری برای تراکنشهای داخلی خود استفاده میکنند. اکثر شرکتها و بانکها از محصولات xCurrent و xRapid که توسط RippleLabs تولید شدهاند استفاده میکنند که این محصولات مستقیماً نیازهای پیچیده مؤسسات مالی را برطرف میسازند. همه بانکهایی که از پلتفرم ریپل برای پردازش معاملات جهانی خود بهره میگیرند، میتوانند تا ۷۰٪ هزینه معمول معاملات خود را پسانداز و آن را مدیریت میکنند.
به عنوان مثال: اگر پیتر در آمریکا میخواهد ۱۰۰ دلار برای پاول در ایتالیا ارسال کند، میتواند این کار را از طریق بانک آمریکایی خود برای اجرای معامله انجام دهد. پس از در نظر گرفتن هزینههای لازم، بانک آمریکایی پیتر با استفاده از سیستم "سوئیفت" (SWIFT) که در حال حاضر به حساب بانکی ایتالیایی "پاول"معادل با یورو (یا دلار آمریکا) اعتبار میبخشد، دستور العملهایی را صادر خواهد کرد. این فرآیند ممکن است شامل هزینههای بالا در هر دو طرف باشد و چند روز طول خواهد کشید تا پردازش انجام شود.
سیستم پرداخت ریپل از توکنهای XRP برای انتقال داراییها در شبکه ریپل استفاده میکند. همان $ ۱۰۰ میتواند فورا توسط پیتر به توکنهای XRP تبدیل شود و میتواند فورا به حساب پاول در شبکه ریپل منتقل شود.
با تایید مناسب تراکنش توسط شبکه ریپل غیرمتمرکز، پاول توکنهای XRP را دریافت خواهد کرد. او این اختیار را خواهد داشت که آن را به USD یا هر ارز مورد نظر خود تبدیل کند و یا حتی آن را به عنوان توکن XRP حفظ کند. فرآیند تایید، سریعتر از سیستمهای انتقال پول قدیمی و بیتکوین است.
در حالی که ریپل کمی پیچیدهتر کار میکند، مثال بالا کارهای اساسی آن را توضیح میدهد. سیستم ریپل بهتر از شبکه بیتکوین است و زمان انجام پردازش پایین و هزینههای معامله پایینتری را خواهد داشت.
از سوی دیگر، BTC به طور کلی، گستردهتر و بیشتر از XRP شناخته شده است. بیتکوین به عنوان یک سیستم عمومی واقعی باقی میماند که متعلق به هیچ فرد، مقام و یا دولتی نیست.
شبکه ریپل، اگرچه غیرمتمرکز است، متعلق به یک شرکت خصوصی است و توسط یک شرکت عمومی با همان نام اداره میشود. علیرغم داشتن توکنهای منحصر به فرد، پول دیجیتال، این دو سیستم مجازی محبوب کاربردهای مختلفی دارند.