کوانتوم بستری متن باز و مبتنی بر تکنولوژی بلاکچین است که توسط بنیاد QTUM توسعه یافته است. نحوه کارکرد کوانتوم از نظر ارائه و اجرای قراردادهای هوشمند و برنامه های غیرمتمرکز DApps شبیه به بلاکچین اتریوم است.
به گزارش کافه طلا، ارز دیجیتال کوانتوم، یکی از ارزهای دیجیتال با بلاکچین منبع باز است که توسط بنیاد QTUM توسعه یافته و توزیع شده است. این ارز دیجیتال، پلتفرم اپلیکیشن بلاکچین است که توانایی انجام قراردادهای هوشمند را بر روی چندین ماشین مجازی با اجماع Proof – of- Stake دارد؛ یعنی بلاکچین کوانتوم شامل بلاکچینهای بیت کوین و اتریوم است.
ارز دیجیتال کوانتوم به وسیله فردی به نام «آنتونی دی یوریو»، خالق ارز دیجیتال اتریوم معرفی شد. در سال 2017 میلادی، کمپانی Qtum، یک برنامه جمعآوری سرمایه ایجاد کرد تا بتواند پلتفرم بلاکچین جدید خود را راهاندازی کند؛ البته این برنامه تا یک کاه اعتبار داشت. QTUM در طی 90 دقیقه توانست تعدادی توکن به ارزش 10 میلیون دلار بفروشد.
برای فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال و موفقیت در آن، باید تحلیلی جامع از آنها براساس آشنایی با اصطلاحات اولیه، راه و روشهای خرید و فروش و نکات ضروری مورد نیاز برای کسب سود را داشته باشید.
معرفی و تاریخچه ارز دیجیتال کوانتوم
کوانتوم بلاکچین مبتنی بر UTXO است که از قراردادهای هوشمند پشتیبانی کرده و با ماشین مجازی اتریوم یا Ethereum Virtual Machine (EVM) سازگار است. فناوری نوآورانه Qtum برای برنامههای مالی غیرمتمرکز (DeFi) و اینترنت اشیاء (IoT) مناسب است. افرادی که در ارز دیجیتال کوانتوم سرمایهگذاری میکنند، حق رأی داشته و میتوانند در سیستم مدیریت این رمزارز مشارکت کنند.
پروژه کوانتوم در سال ۲۰۱۷ بهعنوان یک بلاکچین آماده برای کسبوکارها، معرفی شد. این پروژه با بهرهمندی از بهترین نیروهای متخصص، بهخوبی توانست که دو ارز دیجیتال مطرح بیت کوین و اتریوم را با هم ترکیب کند و ساختاری جدید برای اجرای قراردادهای هوشمند در اختیار کسبوکارها قرار دهد.
Qtum یک پلتفرم بلاکچین عمومی متنباز است که بر روی یک شبکه همتا به همتای اثبات سهام ساخته شده است. این پروژه از مدل تراکنشهای بیت کوین با انعطافپذیری بیشتر قراردادهای هوشمند استفاده میکند برنامههای کاربردی Qtum بلاکچین را با دنیای واقعی مرتبط میکند تا به نیاز مشاغل برای توسعه و سفارشیسازی بلاکچین، پاسخ دهد.
QTUM توکن اصلی این بلاکچین است که برای پرداخت قراردادهای هوشمند، کمک به امنیت شبکه و نمادی برای حق رأی جهت مشارکت در پروژه، مورداستفاده قرار میگیرد. صاحبان مشاغل و توسعه دهندگان میتوانند از توکن اصلی کوانتوم، QRC-20، در برنامههای غیرمتمرکز و معاملات QRC-20 که به کارمزد گس نیاز دارند، استفاده کنند.
ارز دیجیتال Qtum یکی پروژههای رمزنگاری است که توسط پاتریک دای (Patrick Dai) ، نیل ماهی (Neil Mahi) و جردن ارلز (Jordan Earls) معرفی و راهاندازی شد. قبل از راهاندازی پروژه کوانتوم، پاتریک عضو تیم علیبابا بود و نیل نیز ۲۰ سال سابقه فعالیت در توسعه انواع نرمافزارها را داشت.
هدف از راهاندازی پروژه ارز دیجیتال کوانتوم، استفاده از بهترین ویژگیهای ارزهای دیجیتال بیت کوین و اتریوم برای راهاندازی یک پلتفرم قرارداد هوشمند است. به همین دلیل برای امنت و پایداری هرچه بیشتر شبکه، Qtum از کد اصلی بیت کوین استفاده میکند.
از آنجایی که بیت کوین از قراردادهای کامل Turing پشتیبانی نمیکند، Qtum از ماشین مجازی اتریوم استفاده کرد تا قابلیت اجرای برنامههای غیرمتمرکز (dApps) به شبکه اضافه کند. این پروژه برای پشتیبانی از دیگر زبانهای برنامهنویسی قرارداد هوشمند و فراتر از Solidity، به فکر ادغام دیگر ماشینهای مجازی مانند X86 VM است. اما مسئله اصلی این است که ترکیب ساختار بیت کوین و اتریوم، در بعضی موارد ناسازگاری ایجاد میکند. بیت کوین از یک مدل UTXO برای ردیابی مالکیت ارز دیجیتال استفاده میکند، درحالیکه اتریوم (مانند اکثر پروتکلهای دیگر که از ماشینهای مجازی استفاده میکنند) از یک مدل مبتنی بر حساب برای سادگی بیشتر استفاده میکند.
برای رفع این ناسازگاریها در پروژه کوانتوم از یکلایه تبدیل به نام AAL بین کد بیت کوین و EVM استفاده شده است تا از سازگاری UTXO و ماشین مجازی اطمینان حاصل شود. AAL بهعنوان مترجمی برای UTXOها (مکانیزم UXTO بیت کوین) عمل میکند که با قرارداد هوشمند به سبک اتریوم سازگار نیست. AAL ، در اصل، به UTXOها اجازه میدهد تا توسط ماشین مجازی Qtum پردازش شده و به قرارداد Qtum قابل انجام تبدیل شوند که با قراردادهای هوشمند اتریوم سازگار است.
این نوآوری Qtum را قادر ساخت تا اولین پلتفرم قرارداد هوشمند مبتنی بر UTXO در جهان را ایجاد کند. بسیاری از تحلیلگران ارزهای دیجیتال معتقدند که نظریه پروژه کوانتوم بینظیر است، چرا که توانسته از امنیت مدل UTXO در چارچوب قرارداد هوشمند پایدار اتریوم استفاده کند.
Qtum ادعا میکند که این رویکرد منجر به افزایش سرعت، هزینه کمتر و درجه بالاتری از انعطافپذیری قرارداد هوشمند در مقایسه با اتریوم شده است. Qtum همچنین از سیستم تأیید پرداخت ساده بیت کوین یا Simple Payment Verification (SPV) کمک گرفته است که امکان اجرای هوشمند قرارداد در دستگاههای تلفن همراه را نیز فراهم میکند.
Qtum تصمیم گرفت با اقتباس از مدل Poof-of-Stake (PoS) Blackcoin بهعنوان مکانیسم اجماع آن استفاده کند. تیم توسعهدهنده ارز دیجیتال کوانتوم معتقد است که پروتکل Proof-of-Work در زمینه مقیاسپذیری محدودیتهایی جدی داشته و PoS در رفع و یا کاهش این محدودیتها بسیار موفق بوده است.
Qtum همچنین دارای سیستم حکمرانی زنجیرهای (معروف به پروتکل حکمرانی غیرمتمرکز یا DGP) است تا مسئولیتهای تصمیمگیری در خصوص نحوه عملکرد پروژه را به صاحبان توکن کوانتوم انتقال دهد.
Qtum در سال ۲۰۱۶ توسط پاتریک دای، جردن ارلز و نیل ماهی تأسیس شد. پس از اخذ مدرک کارشناسی ارشد در علوم کامپیوتر، پاتریک دای قبل از اینکه توجه خود را به Qtum معطوف کند و به رئیس بنیاد Qtum تبدیل شود، بهعنوان CTO شرکت استخراج بیت کوین چینی Bitse Group و VeChain فعالیت میکرد.
جردن ارلز از ۱۳ سالگی درحالتوسعه نرمافزار بوده و همچنین رئیس Earl Grey Tech و رئیس صندوق ابتکارات قراردادهای هوشمند است. نیل ماهی دارای مدرک کارشناسی ارشد در مدیریت بازرگانی است و ۲۰ سال است که در زمینه توسعه نرمافزار فعالیت میکند.
در حال حاضر بنیانگذاران این پروژه توسط گروه بزرگی از اعضای تیم با تجربه قبلی در NASDAQ ، Alibaba ، Tencent و Baidu و همچنین جوامع Bitcoin و Ethereum حمایت میشوند.
پیشازاین گفتیم که Qtum از مدل تراکنش UTXO بیت کوین استفاده میکند. منظور از UTXO، مقدار ارز دیجیتالی است که بعد از تأیید و انجام هر تراکنش، باقی میماند. در واقع تراکنشهای بعدی در دفتر کل درصورتیکه اجرا میشوند که UTXO وجود داشته باشد. در غیر این صورت عدم وجود UTXO به معنای نداشتن بیت کوین و در واقع عدم موجودی کافی برای انجام تراکنش است. پس میتوان گفت که UTXOها همواره در حال پردازش هستند و نتیجه عملکرد آنها در دفتر کل ذخیره میشود. هریک از UTXOها برای باز شدن، به یک کلید خصوصی نیاز دارند.
پلتفرم کوانتوم همچنین از قابلیت قراردادهای هوشمند اتریوم از طریق ماشین مجازی x86 پشتیبانی میکند. VM Qtum x86 VM از زبانهای برنامهنویسی پرکاربرد مانند Rust ، C ، ++ C و پایتون برای پیشبرد قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند.
AAL که پیشتر به آن اشاره شد، چکیده تراکنشهای فردی UTXO را ارائه میدهد تا یک حساب واحد برای اجرای قراردادهای هوشمند که از ماشین مجازی اتریوم استفاده میکنند، ایجاد شود. از قراردادهای هوشمند میتوان برای اصلاح تنظیمات بلاکچین خاص بدون اختلال در اکوسیستم از طریق پروتکل حکمرانی غیرمتمرکز Qtum استفاده کرد. بهعنوانمثال، DGP به اعضای جامعه کوانتوم اجازه میدهد بدون نیاز به هارد فورک، اندازه بلوک و هزینه گس پایه را تغییر دهند.
تفاوت بیت کوین و کوانتوم
بیت کوین، محبوبترین ارز دیجیتال است که در حال حاضر فقط برای پرداخت هزینه و انتقال ارز به کار برده میشود. درحالیکه کوانتوم پلتفرمی است که برای راهاندازی برنامههای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند مورداستفاده قرار میگیرد.
بلاکچین Qtum به دلیل ترکیب امنیت، عملکرد و کارایی، بلاکچین ارزشمندی برای توسعه دهندگان است. سازگاری آن با بیت کوین و اتریوم، منابع توسعه دهندگان و طیف وسیعی از زبانهای برنامهنویسی، این پلتفرم را برای اجرای مجموعهای از برنامهها مناسب میسازد.
ازآنجاکه برای پرداخت هزینههای اجرای قرارداد هوشمند و معاملات QRC-20 به توکن کوانتوم نیاز است، ارزش این ارز دیجیتال به دلیل افزایش تقاضای توسعه دهندگان، افزایش مییابد.
QTUM همچنین بخش مهمی از مکانیسم اجماع اثبات سهام است که به دارندگان توکن اجازه میدهد ارزش بیشتری از طریق استیکینگ کسب کنند. علاوه بر این، کسانی که در ارز دیجیتال کوانتوم سرمایهگذاری میکنند، متناسب با مقدار QTUM حق رأی داشته و میتوانند در ارتقای شبکه مشارکت داشته باشند.
سازگاری ارز دیجیتال کوانتوم با اتریوم به این معناست که قراردادهای هوشمند اتریوم بهسادگی در شبکه کوانتوم اجرا میشوند. باتوجهبه اینکه این پروژه از طیف وسیعی از زبانهای برنامهنویسی پشتیبانی میکند، میتوان از بلاکچین آن برای اهدافی نظیر برنامهریزی تولید، حملونقل و … استفاده کرد.
برای ذخیره ارز دیجیتال QTUM میتوانید از Qtum Core بهعنوان کیف پول رسمی این رمزارز در دسکتاپ یا تلفن همراه، استفاده کنید. اما Qtum Core تنها گزینه پیش روی شما نیست. برخی دیگر از انواع کیف پولهایی که برای ذخیره ارز دیجیتال کوانتوم میتوانید از آنها استفاده کنید، عبارت هستند از:
کیف پول سخت افزاری
کیف پولهای سختافزاری یا کیف پولهای سرد مانند Ledger یا Trezor امنترین گزینه برای ذخیره ارزهای رمزنگاری شده هستند، چرا که بهصورت آفلاین و بدون نیاز به اینترنت کار میکنند. استفاده از این دو کیف پول به افرادی توصیه میشود که قصد خرید مقدار زیادی ارز دیجیتال داشته و میخواهند بهصورت بلندمدت سرمایهگذاری کنند.
کیف پول نرم افزاری
کیف پولهای نرمافزاری، از جمله Qtum Electrum و Atomic ، گزینههای دیگری برای نگهداری از ارز دیجیتال کوانتوم هستند. استفاده از این کیف پولها در تلفن همراه و دسکتاپ بهصورت کاستدی یا غیر کاستدی امکانپذیر است. (در کیف پولهای کاستدی، اطلاعات و کلید خصوصی شما در اختیار توسعهدهنده والت قرار میگیرد، درحالیکه در کیف پولهای غیر کاستدی، شخص ثالثی به اطلاعات شما دسترسی نداشته و همه چیز در دستگاه خودتان ذخیره میشود.) گرچه استفاده از این کیف پولها معمولاً هزینهای نداشته و بسیار راحت است، اما امنیت کیف پولهای سختافزاری را ندارند. استفاده از این کیف پولها به افراد تازهکار و کسانی که مقدار زیادی ارز دیجیتال نمیخرند، توصیه میشود.
کیف پول آنلاین یا تحت وب
کیف پولهای آنلاین یا کیف پولهای تحت وب، مانند کیفی پولی که در وبسایت رسمی Qtum ارائه شده است، نیز رایگان و استفاده از آنها آسان است و از طریق چندین دستگاه با استفاده از یک مرورگر وب قابلدسترسی هستند. بااینحال، این مدل کیف پولها در دسته کیف پولهای داغ قرار گرفته و نسبت به رقبای نرمافزاری و سختافزاری از امنیت کمتری برخوردار هستند. استفاده از این کیف پولهای آنلاین به افرادی توصیه میشود که همواره در حال ترید ارز دیجیتال هستند و مقدار سرمایهشان اندک است.
کلام پایانی
ارز دیجیتال کوانتوم قصد دارد با ترکیب مدل معاملاتی UTXO بیت کوین با ماشین مجازی اتریوم به یکی از بهترین و امنترین پلتفرمها برای توسعه دهندگان و صاحبان کسبوکار تبدیل شود. افزودن مکانیسم اجماع اثبات سهام نیز ارز دیجیتال کوانتوم را بسیار کارآمد میکند و کاستیهای دیگر سیستمعاملها را برطرف میکند. ارز دیجیتال QTUM بخشی جداییناپذیر از اکوسیستم است و برای استیکینگ، مدیریت و پرداخت هزینهها در شبکه مورداستفاده قرار میگیرد. با گسترش شبکه Qtum و استقبال افراد از آن، QTUM میتواند دارایی ارزشمندی باشد.
از آنجایی که پروژه کوانتوم و ارز دیجیتال QTUM بر پایه کدهای بلاکچین بیت کوین ساخته شده است می تواند از پروژه هایی چون Lightning و یا Segwit بهره ببرد. از طرفی نیز کوانتوم با استفاده از EVM های بلاکچین اتریوم قادر است تا میزبان اپلیکیشن های غیرمتمرکز نیز باشد. از این رو آینده روشنی برای این ارز پیشبینی می شود.